Wie is Wumme - Willem Tiemens ( Wumme )

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Wie is Wumme

-----Wie is Wumme?----

Er was eens…. een man die Wumme heette. De naam zelf is oud Saksisch en het verhaal van is omgeven met een waas. Het schijnt dat er rond 1800-1835 ergens in het Oosten een liedjesmaker woonde met de naam Wumme, die van plaats tot plaats trok en op ieder feest of markt een graag geziene gast was met zijn muziek en vertelkunst.
Nadat de mensen bijeen waren gekomen, vertelde hij van zijn avonturen in andere landen en de laatste regionale nieuwtjes, onder het genot van de nodige drankjes. Nieuws was schaars. Na het vertellen begon hij met zingen en muziek maken en alles veranderde in een gezellig feest. Het meezingen ging dan ook spontaan.

Zo was hij in iedere stad of dorp een graag geziene gast. Natuurlijk waren er meerdere spöllemannen en liedjesmakers actief.
Maar Wumme kende de kracht van het woord en het akkoord. Dit verhaal hoorde ik van mijn Opa, die het weer van zijn Opa had gehoord. Toen ik bezig was met een naam voor mijn project dacht ik direct aan Wumme. Vandaar deze naam. Ode aan deze vrolijke muzikant/verteller met zijn onafscheidelijke hoed, die levensvreugde tot levenskunst verhief…………

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu